- duża ilość mukopolisacharydów. Mukopolisacharydy to wielocukry charakteryzujące się długim łańcuchem węglowym, które stanowią niezbędny składnik każdej żywej komórki. Według naukowców są one „tajną bronią” aloesu, wzmacniającą naturalną odporność organizmu
- saponiny – działają na skórę ściągająco i odkażająco.
- ligniny – dzięki którym miąższ aloe vera znakomicie przenika w głąb ludzkiej skóry i to do czterech razy szybciej w porównaniu z wodą.
- cukry – jednocukry czyli monosacharydy, w skład których wchodzą glukoza oraz fruktoza oraz wielocukry czyli polisacharydy – polimannozy, glukomannozy.
- biostymulatory – substancje pełniące rolę katalizatorów gdyż przyśpieszają procesy regeneracji również metabolizmu.
Zalety aloesu
Wśród wielu zalet jakie posiada aloes nie sposób nie wspomnieć o tym, że miąższ Aloe Vera
zawiera ogromną ilość rzadkich lecz bardzo cennych dla naszego organizmu
związków. Należą do nich między innymi: