Zalety aloesu

Wśród wielu zalet jakie posiada aloes nie sposób nie wspomnieć o tym, że miąższ Aloe Vera zawiera ogromną ilość rzadkich lecz bardzo cennych dla naszego organizmu związków. Należą do nich między innymi:
  • duża ilość mukopolisacharydów. Mukopolisacharydy to wielocukry charakteryzujące się długim łańcuchem węglowym, które stanowią niezbędny składnik każdej żywej komórki. Według naukowców są one „tajną bronią” aloesu, wzmacniającą naturalną odporność organizmu
  • saponiny – działają na skórę ściągająco i odkażająco. 
  • ligniny – dzięki którym miąższ aloe vera znakomicie przenika w głąb ludzkiej skóry i to do czterech razy szybciej w porównaniu z wodą. 
  • cukry – jednocukry czyli monosacharydy, w skład których wchodzą glukoza oraz fruktoza oraz wielocukry czyli polisacharydy – polimannozy, glukomannozy.
  • biostymulatory – substancje pełniące rolę katalizatorów gdyż przyśpieszają procesy regeneracji również metabolizmu