Badania amerykanów nad aloe vera

Dr Jeffrey Bland z Linus Pauling Institute potwierdził, że picie miąższu Aloe Vera poprawia trawienie, koi skutki niestrawności, normalizuje perystaltykę jelit, przeciwdziała infekcjom grzybiczym, uzupełnia niedobory szczepów bakterii trawiennych, koi procesy zapalne, nadkwaśność, a przy tym wszystkim nie wywołuje żadnych skutków ubocznych, powiódł  także się eksperyment trzech amerykańskich specjalistów, którzy aplikowali miąższ aloesu osiemnastu osobom ,
którzy cierpieli na wrzody występujących w układzie trawiennym. Odnotowano u nich dużą poprawę samopoczucia oraz szybki powrót do zdrowia. Od 1969 roku aż po koniec lat 80-tych badaniu poddano przeciwzapalne, antybakteryjne , a także przeciwgrzybicze właściwości pewnych składników miąższu z aloesu, do których należą mukopolisacharydy, czy antrachinony. Dowiedziono, że zwalczają one streptokoki , a także drożdże (Candida Albicans) oraz ich mutacje.