Dr Jeffrey Bland z Linus Pauling Institute potwierdził, że picie miąższu Aloe Vera
poprawia trawienie, koi skutki niestrawności, normalizuje perystaltykę
jelit, przeciwdziała infekcjom grzybiczym, uzupełnia niedobory szczepów
bakterii trawiennych, koi procesy zapalne, nadkwaśność, a przy tym
wszystkim nie wywołuje żadnych skutków ubocznych, powiódł także się eksperyment trzech amerykańskich specjalistów, którzy aplikowali miąższ aloesu osiemnastu osobom ,
którzy cierpieli na wrzody występujących w układzie
trawiennym. Odnotowano u nich dużą poprawę samopoczucia oraz szybki
powrót do zdrowia. Od 1969 roku aż po koniec lat 80-tych badaniu poddano przeciwzapalne,
antybakteryjne , a także przeciwgrzybicze właściwości pewnych składników
miąższu z aloesu, do których należą mukopolisacharydy,
czy antrachinony. Dowiedziono, że zwalczają one streptokoki , a także
drożdże (Candida Albicans) oraz ich mutacje.