Właściwości liści aloesu

Aloes to roślina, która od stuleci interesowała ludzi na całym świecie. Podziwiano jej cudowne umiejętności przetrwania w trudnych warunkach pustynnych. Ówczesna społeczność szybko odkryła też, że liście aloesu, a przede wszystkim miąższ znajdujący się pod skórką, posiadają niezwykłe, lecznicze właściwości. Z tego powodu nazywano go „rośliną długowieczności”, „rośliną, która wszystko leczy”, „rośliną pierwszej pomocy”, „lilią pustyni”, „cudowną rośliną”, czy „cichym uzdrowicielem”…
W czystym miąższu Aloe Vera znajdują się: - nienasycone kwasy tłuszczowe – kwas linolowy, linolenowy, stearynowy i pozostałe. - substancje przejawiające działanie przeciwbólowe – kwas salicylowy naturalnego pochodzenia (lupeol) , a także mleczan magnezowy. - substancje o działaniu przeciwzapalnym – beta-sitosterol, bradykinaza, kampesterol. - substancje działające antybakteryjnie – fenole, kwas cynamonowy, lupeol, związki siarkowe. - antrachinony (również substancje , które zwalczają wirusy i bakterie, a także działające przeciwbólowo) – niektóre olejki eteryczne, rezistannol, antracen, antranol, barbaloina , a także wiele innych. Sok z aloesu nie posiada aloiny oraz emodyny, zawarte w skórce. Substancje te w większych dawkach wpływają niekorzystnie na organizm.