Aloes
to roślina, która od stuleci interesowała ludzi na całym świecie.
Podziwiano jej cudowne umiejętności przetrwania w trudnych warunkach
pustynnych. Ówczesna społeczność szybko odkryła też, że liście aloesu,
a przede wszystkim miąższ znajdujący się pod skórką, posiadają
niezwykłe, lecznicze właściwości. Z tego powodu nazywano go „rośliną
długowieczności”, „rośliną, która wszystko leczy”, „rośliną pierwszej
pomocy”, „lilią pustyni”, „cudowną rośliną”, czy „cichym uzdrowicielem”…
W czystym miąższu Aloe Vera znajdują się:
- nienasycone kwasy tłuszczowe – kwas linolowy, linolenowy, stearynowy i
pozostałe.
- substancje przejawiające działanie przeciwbólowe – kwas salicylowy
naturalnego pochodzenia (lupeol) , a także mleczan magnezowy.
- substancje o działaniu przeciwzapalnym – beta-sitosterol, bradykinaza,
kampesterol.
- substancje działające antybakteryjnie – fenole, kwas cynamonowy,
lupeol, związki siarkowe.
- antrachinony (również substancje , które zwalczają wirusy i bakterie, a
także działające przeciwbólowo) – niektóre olejki eteryczne,
rezistannol, antracen, antranol, barbaloina , a także wiele innych. Sok z aloesu nie posiada aloiny oraz emodyny, zawarte w skórce. Substancje te w większych dawkach wpływają niekorzystnie na organizm.