Dlaczego jeść ryby

Regularne jedzenie ryb może uchronić nas zarówno przed chorobami układu krążenia, jak i nowotworami. Jak często jemy ryby? Jeszcze do niedawna ryby gościły na naszych stołach od święta bądź też w czasie wakacji nad Bałtykiem. Ostatnimi czasy trochę się to zmieniło, ale i tak jemy ich zbyt mało. Rybie mięso jest źródłem białka, witamin A, B i D oraz niezwykle cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych , wzmacniających między innymi naturalne mechanizmy obronne organizmu. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 występujące w rybach chronią nasz organizm przed miażdżycą, schorzeniami układu krążenia oraz nowotworami. Ryb nie powinny jeść tylko osoby
uczulone na ich białko.
Kwasy tłuszczowe wpływają na odporność organizmu, mają silne działanie przeciwzapalne, wpływają na właściwe funkcjonowanie systemu nerwowego, a także pracę mózgu.
Tłuste ryby zawierają witaminy A i D, natomiast mięso chudych ryb obfituje w kompleks witamin z grupy B. Nie można też zapomnieć o tym, że ryby są źródłem wysokowartościowego białka